Succesvol NJJK lb 2018

Geschreven op 18 juni 2018

Van donderdag 14 juni tot en met zondag 17 juni 2018 werd in Eindhoven het Nederlands kampioenschap zwemmen gehouden voor junioren jeugd zwemmers (NJJK). Namens Deltasteur kwamen vijf zwemmers aan de start. In totaal kwamen de zwemmers 29 keer (inclusief series/finales) aan de start en eindigden er van deze starts 18 in een nieuw persoonlijk record. Na de zeven sessies stond de teller qua medailles op zes (een keer goud, een keer zilver en vier keer brons) en dat is een uniek resultaat voor de zwemploeg uit Kampen. Met name de grote hoeveelheid persoonlijke- en clubrecords en goede races stemde tot tevredenheid bij de zwemmers en trainers.

Op vrijdag stond de 400m borstcrawl gepland met in de snelste serie bij de junioren-1 voor Deltasteur Yanieck Frijstein en Sven Klink. Beide mannen stonden vooraf goed geplaatst, maar op een NJJK is dit lang niet altijd een garantie op succes. Yanieck pakte na 100m de koppositie en stond deze ook niet meer af. Met een zeer vlakke race werd hij Nederlands kampioen in een tijd van 4.43.18. Aan het eind kwam zijn concurrent uit Sittard wel angstig dichtbij. Uiteindelijk zat er 16-honderste tussen Yanieck en de tweede plek. Ook Sven zwom van het begin af aan op een medailleplek. Op de helft van de race leek een een-tweetje in de maak voor Deltasteur, maar uiteindelijk werd het een mooie bronzen medaille voor Sven. In een dik pr (4.47.82) kon ook Sven zeer tevreden op het podium staan.

Voor Yanieck en Sven stonden er na de 400m borstcrawl nog meer afstanden gepland. Op de 200m borstcrawl ging Sven hard van start. Het tempo kon hij volhouden en met 2.14.65 ging er weer twee seconden van zijn drie weken oude pr af. De goede race leverde hem een bronzen medaille op. In totaal stond Sven zeven keer aan de start en al zijn starts eindigden in een nieuw persoonlijk record. Yanieck had een zwaar programma uitgekozen, maar op zondagmiddag liet hij zien dit goed aan te kunnen. Op de afsluitende 400m wisselslag gingen er acht seconden van zijn beste tijd af. Met een vierde plek sloot hij zijn toernooi heel mooi af. Vooral de afsluitende 100m borstcrawl in de race was van een hoog niveau. Vanuit een, op het oog geslagen positie, kwam hij aan het eind van de race nog erg dichtbij het podium. In diezelfde race eindigde Sven als vijfde met een groot pr van 13 seconden.

Hielke-Jan Penninkhof debuteerde op dit NJJK na een seizoen waarin hij heel grote stappen heeft gemaakt. In Eindhoven kwam hij driemaal aan de start op de 50m, 100m en 200m borstcrawl. Zijn toernooi opende hij met de 100m borstcrawl. Een jaar geleden stond zijn persoonlijk record nog boven de 1.15. In Eindhoven zwom hij naar 1.05.19. Hiermee werd hij 19e van Nederland. De tijd lag een fractie boven zijn pr gezwommen tijdens de Overijsselse kampioenschappen. Gezien de extra spanning op een NK heen was het een uitstekende prestatie. In de middag volgde de 200m borstcrawl. Vanuit een snelle opening kon Hielke-Jan goed mee met zijn serie en hij tikte in een nieuw persoonlijk record aan. Met 2.26.37 werd hij 20e van Nederland. Op zondagmorgen volgde zijn favoriete afstand, de 50m borstcrawl. Met 29.10 werd hij uiteindelijk 16e en zijn tijd lag, net als op de 100m, maar een fractie boven zijn pr.

Kylian Heederik zwom dit jaar voor het eerst in een series/finales systeem. Om deze reden moest hij voor het toernooi keuzes maken om niet teveel op zijn bord te nemen. Op de zaterdag stond de combinatie 400m wisselslag en de 100m schoolslag gepland. Op de eerstgenoemde afstand deed Kylian mee in de strijd om de medailles. Met 5.02.54 werd hij vierde maar verbeterde wel dik het clubrecord uit mei 2003 (leuk detail: Kylian werd geboren in mei 2003). De 100m schoolslag kort daarna was teveel gevraagd na de zware inspanning op de 400m wisselslag. De eindklassering (zevende) en eindtijd (1.11.97) waren naar omstandigheden een prima resultaat. Op zondag stond een vergelijkend programma als de zaterdag gepland en daarom werd er gekozen om de 200m wisselslag series met de rem erop te zwemmen. Gemakkelijk plaatste Kylian zich voor de finale. De daaropvolgende 200m schoolslag was weer een zware strijd om de medailles. Helaas voor Kylian moest hij weer genoegen met de vierde plek. Maar zijn eindtijd van 2.34.85 was wel een verbetering van het clubrecord en een verbetering van zijn persoonlijk record wat dit jaar maar niet wilde lukken. In de middagsessie, in de finale van de 200m wisselslag, liet Kylian er geen gras over groeien. Van start tot finish ging het voluit en met 2.18.84 (pr en cr) mocht hij een dikverdiende bronzen medaille ophalen.

Demi Westendorp was de enige dame in het Deltasteur gezelschap. Dat zij niet onder wilde doen voor de jongens bleek meteen vrijdagmiddag. Op haar niet-favoriete 200m rugcrawl klom ze in de ranglijst op naar een vijfde plaats. Haar eindtijd van 2.38.18 was een verbetering van zes seconden ten opzichte van haar oude persoonlijk record. Op de zondag stonden de 50m en 100m rugcrawl gepland. Deze afstanden staan hoger op het lijstje van Demi en hierdoor was de spanning daardoor ook voelbaar. Gelukkig was ze op tijd haar zenuwen de baas en snelde ze op de 50m rugcrawl naar 32.98 (oude pr 33.50) en de bronzen medaille. In de middag volgde een zeer spannende 100m rugcrawl waar ze samen met een zwemster uit Nijmegen ver weg zwom bij de rest van het veld. Demi kon goed bijblijven maar de eerste plek was nog net een brug te ver. Desalniettemin behaalde ze een zeer knappe tweede plaats in een eindtijd van 1.10.46. Een verbetering van 2.5 seconden ten opzichte van haar pr van twee weken geleden.

Komend weekend komen er acht senioren zwemmers van Deltasteur aan de start tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Amersfoort. Na dit toernooi sluit de zwemploeg haar seizoen af met een serie kort bad (25m) wedstrijden.

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog