Zwemploeg stunt met promotie naar Hoofdklasse

Geschreven op 21 maart 2018

Na de derde ronde in de A-klasse van de nationale zwemcompetitie stond de zwemploeg van Deltasteur op een uitstekende derde plaats. De doelstelling voorafgaand aan het seizoen was een top-10 notering en deze was al veiliggesteld voordat ronde 4 begon. Omdat er dit seizoen vier ploegen promoveren naar de hoogste afdeling in de nationale zwemcompetitie stond er voor Deltasteur nog wel veel op het spel. Een plek in de eredivisie van het zwemmen is in de historie van Deltasteur nog niet voorgekomen en de zwemmers waren erop gebrand historie te schrijven.

 

Het bad van Dedemsvaart heeft een metamorfose ondergaan nadat de plafondplaten niet meer veilig waren en daarom verwijderd zijn. Het geluid in het bad galmt nu enorm en het geluid door de aanmoedigingen was soms oorverdovend. Ondanks dit feit waren de zwemmers van Deltasteur scherp en werd er onder andere ‘veilig’ gestart om eventuele diskwalificaties te voorkomen.

In de laatste ronde waren er veel punten te verdienen op de 400m borstcrawl bij de jongste junioren. Bij de jongens waren het Quinn Heederik en Yanieck Frijstein die een fabuleuze race voorschotelden. Vanaf de eerste meter lagen de jongens naast elkaar en elke baan stuwden ze elkaar op en ging het harder. De eindtijden van 4.39.60 (Quinn) en 4.39.64 (Yanieck) waren pr’s van 18 en 20 seconden ten opzichte van tijden die nauwelijks een maand in de boeken stonden. Ook bij de meisjes werd er zeer goed gepresteerd op de lange afstand. Monica Faber rijgt de laatste weken pr’s aaneen maar de 4.55.17 (pr van 23 seconden) was een tijd die vooraf niet haalbaar leek. Tara Schuurman was de tweede zwemster voor de punten en zwom ook een fors pr van 5.22.62. Haar, wel verouderde (2013), vorig pr ging eraan met bijna twee minuten. Hoewel Carmen van der Laan niet ‘voor de punten’ zwom deed zij het uitstekend op de lange afstand. Haar tijd van 5.52.44 was een verbetering van 40 sec. ten opzichte van haar pr van vorig seizoen.

Marit Boxum en Annet van Stratum zwommen gisteren twee clubrecords uit de boeken. De tijd van Marit op de 200m rugcrawl (2.24.32) was tevens een pr op de afstand die de afgelopen drie jaar maar niet wilde ‘lopen’. Annet zwom op de 200m vlinderslag 2.32.43 en verbeterde daarmee haar eigen clubrecord met 4 seconden. Op diezelfde, zware, 200m vlinderslag deed ook Ester Schuurman van zich spreken met een pr: 2.52.29 (-7.7 seconden).

De senioren hadden ook vandaag weer een pittig programma af te werken, in het bijzonder de heren. Op het programma stond de 4x200m borstcrawl, 100m rugcrawl, 200m wisselslag, 50m borstcrawl en 200m vlinderslag. Zij gaven het goede voorbeeld door elke race er alles uit te persen. Al jaren van de partij is Jauke Hamstra, zaterdag kwam hij zelfs weer in de buurt (+0.2) van zijn 200m wisselslag pr. De estafette 4x200m borstcrawl met Gert van ’t Oever, Jari Hofsink, Gert Norg en Kylian Heederik doken 10 sec. onder hun inschrijftijd waarbij de tussentijden van Gert Norg (2.03) en Kylian (2.05) dik onder hun persoonlijke beste tijden lagen. Op de 200m schoolslag waren het Sanne van Dijk (-2.0) en Edwin Kanis (-12.2) die zich flink verbeterden. Manon de Man (-10.5), Kevin van Dijk (2.25.37) en Raymond van Unen (2.29.31) zorgden op hun niet-favoriete onderdeel, de 200m rugcrawl, fraaie tijden en haalden belangrijke punten op de wal.

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog