Goede prestaties Deltasteur bij NK/Swimcup Endhoven

Geschreven op 11 april 2016

d8fdc677e3492dfd8f8b8002b82c00f8eac2b832

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 april stond het NK zwemmen, de Pieter Cup en de Junior Swimcup centraal in Eindhoven. Vijf dagen lang knallen in het mooiste zwembad van Nederland, waar natuurlijk ook de Nederlandse top aanwezig was.

Op donderdag gingen acht zwemmers van Deltasteur van start. Er is hard getraind de afgelopen tijd en de motivatie is groot. Marit Boxum ‘piekt’ niet naar dit toernooi toe, toch had ze iets meer gehoopt dan haar 1.10 op de 100m vlinderslag en rugcrawl. Gert van ‘t Oever zwom een geweldige 24.88 op de 50m rugcrawl. Voor het eerst in zijn carrière onder de 25 seconden. Naomi Hofsink zwom een prima 28.81 op de 50m borstcrawl. Annet van Stratum zwom op de 50m borstcrawl 27.66 en dat is een toptijd!

Op vrijdag ging Marit van start op de 400m wisselslag, Jari Hofsink zwom de 200m rugcrawl en Gert van ’t Oever 100m borstcrawl. En weer een mooie mijlpaal voor Gert! Voor het eerst in zijn loopbaan onder de 55.00 op de 100m borstcrawl. De 54.97 leverde verwonderde blikken op, want met zijn geringe trainingsuren was dit niet verwacht. Dit soort verassingen mogen natuurlijk altijd plaatsvinden. Jari (200m RC in 2.20.66)en Marit Boxum (5.36.68) zwommen beide een fractie boven hun PR. Voor beiden zat er veel meer in, maar ze vergaten zichzelf te belonen met een PR. Vallen en weer opstaan hoort ook bij de sport, zaterdag nieuwe ronde nieuwe kansen.

Zaterdag, dag drie van de Swimcup. Jari trapte af in de sessie met de drie snelste series per programma. ’s Middags zwom hij met de snelle mannen de 50m rugcrawl en later op de dag de 100m vlinderslag. Marit startte met de 200m wisselslag en Marleen Welten maakte haar debuut op het NK met de 50m schoolslagen. Aan het begin van de middag streden Annet en Marit tegen elkaar in de serie op baan drie en baan vijf, nadat zij de ‘ochtend’-sessie afgesloten hadden met de 50m vlinderslag. Gert Norg opende de dag voor Deltasteur met de 50m schoolslag: 31.51. Een eindtijd op zijn PR en dus een prima tijd. Misschien iets te gehaast in het begin gezwommen maar met zoveel energie in één baan kon dat ook bijna niet anders. Jari ging vrij diep met zijn start op de 100m rugcrawl. Daar zat ook meteen het verlies ten opzichte van zijn PR, want met 1.03.63 bleef hij niet ver verwijderd van zijn PR. Gert van ‘t Oever had na twee toptijden zijn zinnen gezet op zijn PR uit 2005 op de 200m BC. Zestiende bleef hij ervan verwijderd maar hij won wel heel fraai zijn serie met 2.02.61. Als laatste waren de dames Naomi en Annet aan de beurt op de 100m borstcrawl. Naomi wilde richting een ‘lage’ 1.02 en dat lukt heel goed: 1.02.16. In een prima opgebouwde race liet ze heel mooi zwemmen zien. Annet zwom met een PR (1.00.51) de 100m borstcrawl niet alleen sneller dan ooit, maar de ‘overwinning’ op het blessureleed overheerste misschien nog wel meer.

Zondag, de laatste dag Maaike Doornwaard zwom in de ochtend haar afstand op het NK, de 50m rugcrawl. Doel was het PR uit 2013 aanvallen. Met 33.00 was ze een halve seconde sneller, erg goed! Naast haar zwom Annet ook naar een PR: 33.48. Tijdens de 50m rugcrawl van Marit en de 50m vlinderslag van Gert van ‘t Oever en Jari bleven de zwemmers net iets op hun iets boven hun PR’s steken.

En na de laatste series van het NK kwamen de sessies van de Swimcup Junior Cup. Milou ten Koppel en Kylian Heederik haalden met een respectievelijke 2.41.80 en 2.33.27 haalden zij beide op de 200m rugcrawl de NJJK limiet binnen! Beide zwemmers zwommen ook op de 100m schoolslag. Milou voor het eerst binnen de 1.30: 1.29.76 en Kylian voor het eerst binnen de 1.20: 1.19.64. Ester Schuurman zwom ook op de door haar beide gezwommen nummers een PR. De 100m vlinderslag ging drie seconden snelle dan ooit: 1.23.43 en de 50m schoolslag: 41.64 Tessa Maat mocht starten op de 50m schoolslag. Zij ging sneller dan ooit, ook binnen haar 25m bad PR: 43.36. Als laatste zwom Manon de Man tijdens deze wedstrijd. Voor haar helaas geen PR’s maar op de 100m borstcrawl een prima tijd van 1.07.4. Al met al een mooi toernooi voor Deltasteur. Geen tickets voor Rio, maar wel even met acht jeugd/senioren-zwemmers op een NK starten!

Zie voor alle uitslagen en ranglijsten: https://deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog