Deltasteur sluit A-Klasse competitie in stijl af

Geschreven op 13 maart 2016

cf4f6407e3ab532cd43b6724e976845ef9638cb3

In de Dedemsvaart werd de laatste ronde in de landelijke competitie gezwommen. Deltasteur acteert op het één na hoogste niveau, de A-Klasse. De afgelopen drie ronden is gebleken dat het dit jaar een loodzware poule is, echter de zwemmers uit Kampen strijden knap mee in de middenmoot. Net als afgelopen ronden miste Deltasteur een aantal zwemmers vanwege ziekte. En net als de vorige ronden wisten de zwemmers ditmaal prima dit gemis op te vangen. Het tekent de sterkte in de breedte. De ploeg zou als 20e starten aan de ronde en als 17e eindigen.

De wedstrijd werd geopend met een goed 4x200m borstcrawl. Senioren-zwemmers Gert van ’t Oever, Jari Hofsink en Henri Kragt klokten snelle tijden. Junioren-zwemmer Raymond van Unen deed niet onder voor de oudere heren en ging ruim drie seconden sneller dan ooit in 2.12. Het was de opening van een, naar later bleek, goede wedstrijd van Deltasteur. De 400m borstcrawl bij de meisjes junioren leverde drie dikke pr’s op voor Tessa Maat, Manon de Man en Milou ten Koppel. Bij de drie dames gingen er tussen de 15 en 20 seconden van hun tijd af. De 4.56.57 van Milou en 4.57.32 van Manon doorbraken daarnaast de grens van vijf minuten.

Het volgende zware nummer was de 200m vlinderslag. Annet van Stratum en Marleen Welten wierpen zich op om voor Deltasteur dit pittige nummer te zwemmen voor de punten. Acht banen vlinderslag zwemmen is normaliter niet de specialiteit van een Deltasteurzwemmer. De dames zwommen erg mooie tijden, waarbij de 2.40.71 een clubrecord was welke sinds 1999 stond. Marleen tikte aan in een fraaie 2.49.46. Een andere uitschieter van formaat was de jarige Maaike Doornwaard. Zij trakteerde zichzelf op twee dikke pr’s waarbij vooral de 2.29.99 op de 200m rugcrawl een mijlpaal genoemd mag worden. Ook de op de 100m borstcrawl ging er weer (relatief) veel vanaf, een halve seconde. Zij komt steeds dichter bij de magische grens van de minuut met haar eindtijd afgelopen zaterdag van 1.01.05.

Na zijn 1.18.82 op de 100m schoolslag (elke wedstrijd gaat het harder) zwom Kylian Heederik de 400m borstcrawl. Ook hier werd het weer een pr: 4.52.54. In zijn kielzog knokten Edwin Kanis (5.23.50) en Max de Lange (5.27.60) zich naar ruime tijdsverbeteringen. Bij beide mannen ging er ruim 20 seconden vanaf.

De kracht van een sterke competitieploeg is vaak de breedte van de ploeg. Het is daarbij belangrijk om in elke leeftijd minimaal twee zwemmers in te kunnen zetten. Bij de meisjes Jeugd haalden Elma Leusink en Ester Schuurman erg waardevolle punten binnen. Bij de jongens Jeugd waren dit Raymond,van Unen, Mike Müller en Kevin van Dijk. De vierde jongen in dit gezelschap is Ruth Vahl. Al een aantal weken snoept Ruth heel stiekem meerdere seconden van zijn pr’s af en komt zo steeds dichterbij de top van zijn leeftijd. Zaterdag zwom hij een erg snelle 2.54.58 op de 200m schoolslag en 1.10.92 op de 100m rugcrawl.

Bij de Senioren waren er mijlpalen voor Marleen Welten en Sigrit Aarten op de 50m borstcrawl. Beide dames doken voor het eerst onder de 30 seconden grens in respectievelijk 29.87 en 29.86. Opvallend bij de dames was, naast de uitschieters, de rappe 27.81 van Naomi Hofsink.

De heren Gert van ’t Oever, Gert Norg en Jari Hofsink sloegen zich prima door de zware dag heen. Gert van ’t Oever en Jari Hofsink haalden aan het einde van de wedstrijd nog mooie tijden op de 200m vlinderslag.

De wedstrijd werd afgesloten met twee spectaculaire estafettes. De jongens Junioren zwommen 1.49.35 op de 4x50m borstcrawl met erg snelle splittijden. Mike Müller 28.35, Kevin van Dijk 26.72, Ruth Vahl 27.92 en Raymond van Unen 26.41. De meisjes Junioren sloten de wedstrijd af op de 4x100m wisselslag in 5.11.56. Milou Ten Koppel klokte 1.12.17, Ester Schuurman 1.27.01, Manon de Man 1.19.00 en Tessa Maat 1.13.44.

Er komen nog enkele scores binnen, maar de verwachting is dat Deltasteur van de 32 ploegen dit jaar op de zeventiende plaats eindigt in de A-Klasse en zodoende drie clubs heeft ingehaald. In de laatste ronde zwemt de ploeg een score die goed is voor de dertiende of veertiende plek in deze rond. Het resultaat mag met recht een prestatie van formaat worden genoemd.

 

Zie voor alle uitslagen en ranglijsten: https://deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog