Twee keer brons voor Deltasteur op NK voor Junioren en Jeugd

Geschreven op 2 februari 2016

03394eda236a8e27964e7e69179665741a60b808

Afgelopen weekend kwamen voor Deltasteur drie zwemmers aan de start in Amsterdam tijdens de NJJK (NK Junioren & Jeugd). Marit Boxum, Milou ten Koppel en Kylian Heederik hadden dit seizoen de limieten gehaald voor veel verschillende slagen en afstanden. Zij moesten keuzes maken om niet een te zwaar programma te hebben. Er werden in het weekend, vanaf donderdagmiddag, in totaal zeven sessies gezwommen. Het waren lange en slopende dagen voor de zwemmers, maar uiteindelijk mag men spreken van een geweldig verlopen kampioenschap waar Deltasteur uit het niets twee medailles en veel persoonlijke records mee naar huis nam. Een geweldige prestatie van de zwemmers.

Donderdag 28 januari deed Kylian de aftrap en hij begon meteen goed. Hij zwom maar liefst 12 seconden van zijn tijd af. Met een tijd van 4:53:24 op de 400m vrije slag eindigde hij op een mooie achtste plaats. Vrijdag gingen ook Marit en Milou van start. Wederom werden er pr’s gezwommen. Marit zwom haar op-een-na snelste tijd ooit op de 100m vlinderslag (1:06:45) en eindigde op een mooie tiende plek van Nederland in een sterk deelnemersveld. Milou zwom op de 200m rugslag een pr van dik zes seconden en zette 2:32:73 op de klok. Ook de 50m borstcrawl ging ruim sneller dan ooit voor Milou in 29:54.

Het was een intensief weekend met veel, vaak lange, sessies. Zaterdag stonden er enkele pittige nummers op het programma met onder andere de 400m wisselslag voor Milou en Marit. Wederom liet Milou een verbetering van haar tijd zien en eindigde met 1:12:16 op de 100m rugslag. Haar 400m wisselslag bouwde ze mooi op en hier snoepte Milou maar liefst 12 seconden van haar tijd af. Hiermee finishte ze met een tijd van 5:35:76 en werd keurig achtste van Nederland. Marit, niet geheel fit, zette nog een knappe tijd neer op haar 100m rugslag van 1:07:26. Ook Marit zwom de 400m wisselslag en liet zich niet uit het veld slaan door een opkomende griep. 5:21:74 was haar eindtijd na een zware dag en dit werd met recht een toptijd genoemd. Kylian was niet te stoppen dit weekend en scherpte veel pr’s aan. Vier seconden gingen van zijn tijd (2:19:10) af op de 200m vrije slag. Zaterdagmiddag zwom hij de 100m rugslag en ook hier verbeterde Kylian zijn tijd (1:11:96). De afsluiter van de dag was ook voor Kylian, op de 200m schoolslag. Hij stond vierde geplaatst met een recent gezwommen tijd. Hij verbaasde iedereen door weer zes seconden harder te gaan. Kylian zwom zich met een 2:48:34 in de prijzen en won de bronzen medaille op de 200m schoolslag. Een prachtige beloning voor het harde werken.

Al vroeg (09:00 uur) verscheen Kylian zondag aan de start en de vraag was of het op de laatste dag nog steeds zo hard kon gaan. Op de 100m borstcrawl eindigde hij een fractie boven zijn beste tijd. Milou had nog genoeg energie in de benen en zwom zich op de 200m wisselslag in 2:40:73 naar een mooie verbetering van haar snelste tijd. Ook Marit liet zicht weer van haar beste kant zien en zwom op de 200m wisselslag een tijd van 2:29:98. Het laatste nummer voor Marit was de 50m rugcrawl. Uiteindelijk werd zij met 31:2 negende van Nederland. De regen van persoonlijke records ging ook zondagmiddag rustig door. Milou verbeterde haar 100m borstcrawl met anderhalve seconde tot 1:04:34. Kylian ging vier seconden sneller op de 200m wisselslag dan zijn pr van begin januari: 2:35:87. Op de 100m schoolslag zwom Kylian voor het eerst onder 1:20 en werd hij zesde van Nederland met een eindtijd van 1:19:73. Net als op zaterdag zat op zondag het hoogtepunt ook aan het einde van de sessie. Milou eindigde met een vooraf onwaarschijnlijke eindtijd van 32:50 (50m rugcrawl) op de derde plaats van Nederland en mocht de bronzen plak in ontvangst nemen. De concurrentie is enorm in haar leeftijd, maar zij hield knap enkele concurrentes achter zich.

Uiteraard vallen de gewonnen medailles het meest op maar de tijden die gezwommen zijn tijdens dit toernooi zijn van een net zo bijzonder hoog niveau. Het vele en goede trainen lijkt haar vruchten af te werpen. Kylian, Milou en Marit hebben prachtige prestaties neergezet tijdens het NK voor Jeugd en Junioren in Amsterdam en kunnen zich gaan opmaken voor het lange baan (50m bad wedstrijden) seizoen.

 

Zie voor alle uitslagen en ranglijsten: https://deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog