Wedstrijdverslag Heren 1

Geschreven op 25 januari 2016

Deltasteur brengt koploper in het nauw.

DSC01170

In het nieuwe jaar hadden de waterpoloërs van Deltasteur een valse start in Meppel, tegen het laag geklasseerde “de Reest” werd een onnodige 7-6 nederlaag geleden. Na twee periodes keken de Kampenaren tegen een 6-1 achterstand aan, de inhaalrace in het tweede deel van de wedstrijd kwam te laat.

Na dit slechte begin stond afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen de koplopers uit de 3e klasse C, Dragor uit Drachten, op het programma. De ploeg uit Drachten had tot dusverre al negen overwinningen behaald en slechts een nederlaag geleden. De Kampenaren hadden zich ingesteld op een zware pot, maar zag in deze wedstrijd  wel een uitgelezen mogelijkheid om de blamage van twee weken eerder weg te poetsen.

Een van de valkuilen bij Deltasteur is het feit dat de ploeg veel wedstrijden te gemakkelijk op een achterstand wordt gezet. Trainer-coach Marcel van Tilburg eiste dan ook een scherp begin van zijn mannen. En dat geschiedde. De eerste periode ging het spel gelijk op. Dragor nam een voorsprong, maar namens Deltasteur antwoordde Erwin Rotman tweemaal. Een tweede Drachter doelpunt bracht de stand in de eerste periode op 2-2. In de 2e periode ontbrandde de wedstrijd. Deltasteur kwam op achterstand. De vlam sloeg aan Friese kant in de pan na een afgekeurd doelpunt, en commentaar op de leiding van een van de spelers, die hierop door de arbitrage werd weggezonden. De Drachter ploeg was met twee wisselspelers toch al dunbezet naar Kampen vertrokken en was hiermee door de helft van de wisselmogelijkheden heen. Van Tilburg spoorde zijn mannen daarop aan om veel energie in de wedstrijd te stoppen, en een conditieslag van te gaan maken. Deltasteur pakte de wedstrijd op, twee formidabele afstandsschoten van Jeffrey Metselaar, en een doelpunt van Chris Bos zorgden voor een 5-3 voorsprong. Nog voor het sluiten van de 2e periode kwam DraGor terug tot 5-4.

De wedstrijd bleef een spannend verloop kennen. Deltasteur verdedigde zeer geconcentreerd, en viel aan waar mogelijk. Oppassen bleef het voor een van de Drachtenaren die over een verwoestend schot bleek te beschikken. De Deltasteur verdedigers wisten deze man echter steeds ver vanaf het doel te houden. Na de Drachter gelijkmaker was er opnieuw een goede Deltasteur fase. Chris en Dennis Bos brachten de stand op 7-5. Het lukte de Kampenaren echter niet om de tegenpartij definitief van zich af te schudden. Bij 7-6 was er een gemiste strafworp van Erik van Dijk, de tegenaanval leverde de gelijkmaker op. Van Dijk bracht zijn team voor het sluiten van de 3e periode nog wel op voorsprong, 8-7.

Toch was het de tegenpartij die in de vierde periode weer terugkwam tot 8-8.Jeffrey Metselaar leek zichzelf tot matchwinner te gaan bekronen. In de laatste periode bracht hij met twee geweldige afstandsschoten Deltasteur op 10-8.  Met nog ruim 1 minuut op de klok incasseerde de Kampenaren de 10-9. Die laatste minuut was tactisch gezien niet het beste deel van de wedstrijd van Deltasteur. Het is dan zaak om langdurig balbezit te houden. Er is bij het waterpolo een zogenaamde schotklok, een ploeg krijgt 30 seconden te tijd om een aanval op te bouwen, en een doelpoging te ondernemen. Dat deden de Kampenaren slordig. Daar leken ze nog mee weg te komen, want met nog 20 seconden op de klok was er opnieuw Kamper balbezit, en dan kun je dus de tijd uitspelen. Terugspelen op de doelman is dan geen optie want dat zou als spelbederf aangemerkt worden. Een slordig naar voren gespeelde bal werd onderschept en met vier seconden te gaan kwam de tegenpartij in balbezit. Direct werd er een time-out aangevraagd door de Friese coach. Tijdens het positie zoeken in de time out liep Thijs Fikkert tegen een uitsluiting aan, waardoor deze situatie met een man minder geklaard moest gaan worden. Een strakke pass in de mêlee van spelers voor het doel, en een mooie intikbal, precies in het eindsignaal leverde toch nog een Deltasteur deceptie op.  Met 10-10 kwam er een einde aan een van Deltasteur uitstekend gespeelde wedstrijd, maar was er toch teleurstelling over de verspeelde overwinning.

“Vooraf teken je voor een punt tegen de koploper” aldus coach Marcel van Tilburg, “maar nu voelt het toch als een zure uitslag”. Toch mocht de Zwolse trainer tevreden zijn met het vertoonde spel, dat zeker aanknopingspunten, en vertrouwen geeft voor de rest van het seizoen.

 

 

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog