Opvallend goede prestaties Deltasteur op NK zwemmen in Tilburg

Geschreven op 2 november 2015

Van vrijdag 30 oktober tot en met zondag 1 november was een grote groep Deltasteur actief op het Nederlands Kampioenschap korte baan (25m bad) zwemmen te Tilburg. Hoewel het toernooi vroeg op de seizoen-kalender gepland staat, nodigt de ambiance wel uit om heel hard te zwemmen. De organisatie aldaar weet reeds twee jaar een strak georganiseerd evenement neer te zetten wat het zwemmen op zo’n groot toernooi tot een mooie ervaring maakt.

Op vrijdag werd er afgetrapt met een 4 x 50m borstcrawl mixed estafette. Het viertal van Deltasteur bestond uit Gert van ’t Oever, Henri Kragt, Naomi Hofsink en Annet van Stratum. De ploeg presteerde naar behoren waarbij vooral de tijden van de dames goed waren. Beide dames zwommen onder hun pr. De estafette leverde een 14e plek van Nederland op. Individuele starts eindigden vrijdagochtend niet in pr’s maar dit was ook niet verwacht. Doel was om goed ingedeelde races te zwemmen en zo ritme op te doen voor de hoofdnummers van het weekend. Gert van ’t Oever en Naomi Hofsink deden dit netjes.

De tweede dag begon vroeg voor de ploeg. Het team werd aangevuld met de zwemmers die op vrijdag niet hoefden te starten en zo was er een groep van acht zwemmers aanwezig. Het is lang geleden (ergens voor het jaar 2000) dat er een groep van acht zwemmers op een Senioren NK aanwezig was. Alleen dit gegeven is al een prestatie van formaat. Ook deze dag begon met een mixed estafette, de 4 x 50m wisselslag. Er moeten twee dames en twee heren starten, elk team bepaalt zelf in welke volgorde. De slagen, rug, school, vlinder en vrij moeten wel in deze volgorde gezwommen worden. Dat Deltasteur een sterk team op deze estafette heeft wist iedereen, alleen dat men op de vroege morgen voor een grote verassing zou zorgen was niet te voorspellen. Marit Boxum (30.7 rug), Gert Norg (30.3 school), Gert van ‘t Oever (26.8 vlinder) en Annet van Stratum (26.8 vrij) werden negende in de series, op twee tiende van een finaleplek (de beste acht zwemmen ’s avonds de finale). Ondanks de erg snelle tijden werd er toch gebaald, men was zo dichtbij. Nadat bleek dat het team dat achtste was geworden in de series veel te vroeg had overgenomen, en dus een valse start had gemaakt, sloeg de stemming om naar vreugde want dat betekende dat Deltasteur opschoof naar plek acht en de finale mocht zwemmen. In dezelfde ochtendsessie wisten Annet en Naomi niet de goede flow vast te houden op de 100m vrij individueel. Beide dames maakten teveel schoonheidsfoutjes, concludeerden zij zelf. Net als de dames kon ook Jari Hofsink geen potten breken op zijn individuele afstanden. Het zwemmen was erg netjes maar de zware trainingsweken en het vroege tijdstip van opstaan braken hem op. Gert van ’t Oever (50m vrij) en Marit Boxum (100m rug) gingen wel erg hard. Doel van Marit was om onder de 1.07 te zwemmen,  en1.06.0 werd de eindtijd. Zij werd hiermee 15e van Nederland op haar eerste senioren NK en het leverde daarnaast een startbewijs op voor de B-finale van die middag.

Op de zaterdagmiddag stond alles in het teken van de finales. Als eerste mocht Marit starten in de B-finale op de 100m rugcrawl. Helaas ging haar wedstrijdpak stuk een half uur voor de race. Snel werd het reservepak aangetrokken, maar een snellere tijd dan in de ochtend zat er niet meer in. Gelukkig kon Marit na haar 100m rug de knop snel omzetten, want de A-finale 4x50m wisselslag mixed stond snel daarna gepland. In dezelfde samenstelling als in de ochtend knalde Deltasteur naar een tijdsverbetering van driekwart seconde. De splittijd van Annet (26.3) viel op maar de teamprestatie (8e van Nederland) was groter. De ploeg keerde met een heel goed gevoel en een mooie ervaring rijker terug naar de overnachtingsplek.

Zondagmorgen 1 november was het weer vroeg dag (opstaan rond 6:15 uur). De laatste dag begon met individuele starts van Marit (100m wissel en 50m vrij), Annet & Naomi (50m vrij) en Gert van ’t Oever (100m vrij). Gert zwom naar een keurige 53.9. Annet zwom een pr op de 50m vrij in 27.10 en Naomi zwom een prima 28.0. Marit had iets meer gehoopt van haar afstanden maar in deze fase van het seizoen mogen we niet teveel verwachten. 1.07.6 op de wisselslag en 28.5 op de vrij waren van een prima niveau. Het slotstuk van het toernooi voor Deltasteur was de 4 x 100m vrij voor de dames. Na vele jaren is het weer gelukt om een damesploeg te laten starten op een senioren-NK. Annet, Marit, Maaike Doornwaard en Naomi vormden de ploeg. Aan het einde van een toernooi raakt de energie altijd wat op, maar de dames gingen natuurlijk aan de haal met die regel. Het werd bijna een tweede stunt, want nadat alle series waren gezwommen bleek dat de dames tiende waren geworden, op een seconde van een finaleplek. De vier dames zwommen bijna vijf (!) seconden van het oude clubrecord af. Annet 59.9, Marit 1.00.8, Maaike 1.01.5 en Naomi 59.1 kwamen tot 4.01.44.

Ondanks dat dit NK geen piekmoment was vielen er toch mooie prestaties te noteren voor Deltasteur. Het weekend was een enorme boost voor de komende twee weken waarin de ploeg gaat toewerken naar deel twee van de Landelijke Competitie.

 

Zie alle video’s: https://www.youtube.com/playlist?list=PL766LVwwttCsGZWr7wBmKUonmt3_4WVes

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog