Clubkampioenschappen Deltasteur een waar spektakel!

Geschreven op 19 oktober 2014

Sen1

Verslag Junioren, jeugd en Senioren

Over 2 dagen verspreid streden de Deltasteur zwemmers om te titel clubkampioen 2014. Hoewel het om de eerste plaatsten minder spannend was dan vorig jaar was er meer dan genoeg te zien voor het vele publiek in het zwembad in IJsselmuiden.

Net als vorig jaar waren het Jari en Naomi Hofsink die zich tot de clubkampioenen mochten kronen. Jari gaf deze titel extra glans door voor het eerst onder de minuut-grens te duiken op de 100m vlinderslag. Bij de heren was niet de eerste plaats met Jari een verassing maar wel de 2e plek van Gert Norg. Vier fraaie PR’s leverden dit weekend hem op met als klap op de vuurpijl een zeer mooie clubrecords op de 100m schoolslag van 1.07.48 en de 50m schoolslag van 30.86 (tussentijd in de 100m). Derde eindige Gert van ’t Oever. Zijn focus lag op de 100m bc. Een jaar geleden werd Gert geopereerd en was de verwachting dat hij nooit meer op niveau zou kunnen en mogen zwemmen. Doorzettingsvermogen is hem echter niet vreemd en dat zorgde zaterdag voor een vreugde-uitbarsting nadat bleek dat hij een NK-limiet had gezwommen. 53.78 is daarnaast ook nog eens een goede tijd. Naast Naomi stonden Maaike Doornwaard (2e) en Marleen Welten (3e) op het podium. Net als Gert Norg zwom Marleen 4 PR’s. Vooral de vlinderslag viel op, maar liefst 6 seconden gingen van haar oude toptijd af.

Sen2

In het klassement van de meisjes junioren 2-3 was de grote uitblinker Sabine v/d Kolk. Op het einde van vorig seizoen zwom zij een 1.17 op de rugcrawl, vanuit het niets. Tijdens de limietwedstrijd in Dedemsvaart 4 weken geleden zwom zij 1.15.1 en afgelopen zaterdag zwom ze 1.13.1. Al haar PR’s gingen er dit weekend aan, een knappe prestatie. Als 2e eindigde Nienke Kroeze en als derde Ester Schuurman. Ook deze dames gingen sneller dan ooit. Bij de jeugd was het podium: Elma Leusink, Jola Noya en Hilde Hollander. Elma die sinds 4 maanden pas een week schoolslag op hoog tempo mocht zwemmen zwom gewoon een PR.

De jongens junioren 1-2 maakten het vooral spannend om de 2e plek. Iets meer dan een seconde zat er uiteindelijk tussen Mike Muller en Ruth Vahl. Mike snoepte 10 seconden van zijn 100m rugcrawl tijd af. 1.16.10 is een tijd waar hij trots op mag zijn! Kevin van Dijk won dit klassement. Ook al viel voor hem de borstcrawl wat tegen, toch zwom hij keurig en de andere afstanden eindigden allemaal in PR’s.

Elk jaar wordt de ‘prestatiebeker’ uitgereikt aan een zwemmer die over een heel seizoen een bijzondere prestatie(s) heeft geleverd. Dit jaar werd de beker door de trainers toegekend aan Raymond van Unen die vorig seizoen grote stappen heeft gemaakt en nagenoeg elke start omzette in een PR. Daarnaast ging hij voor het eerst naar het NJJK toe. De lijn van vorig jaar zet Rayomd dit seizoen gewoon voort want ook afgelopen weekend ging het weer sneller dan ooit. De minuutgrens op de borstcrawl komt snel dichterbij. Jan-Willem v/d Berg (2e) en Nick Holtrust (3e) zwommen beiden ook keurige PR’s en complementeerden het podium.

Bij de Minioren-categorieën (waar ook meisjes junioren 1 bij zwemmen) werden Rinze Kroeze en Milou ten Koppel de kampioenen. Bijzonder was de 100m bc van Milou. 1.10.64 betekende naast een dik PR ook haar 2e NJJK korte baan limiet. Rinze excelleerde op de 100m rugcrawl met een tijd van 1.20.96.

Sen3

Verslag Minioren

2 dagen strijden, tijdens de Clubkampioenschappen van Deltasteur, is niet niks. Zeker niet voor de allerjongste selectieleden onder ons. De vele uren en de warmte in het zwembad waren gelukkig geen hindernis voor de Minioren. Vrijdagavond werd dan ook afgetrapt met de rugcrawl. Verbeteringen tot wel 123%, deze was van Sanne van’t Oever, vlogen door het zwembad.

min1

De pret en gezelligheid waren goed aanwezig toen we de vlinderslag in het programma tegenkwamen. Hier was de grootste verbetering bij de minioren te vinden in programma 14. In serie 2 mocht Yanieck Frijstein starten op baan 3. In een sprint van 50 meter zette hij een PR neer van 120% (Oude tijd: 52.55 – nieuwe tijd: 47.90).  Doordat de trainers af en toe tijden klokten, maar deze niet mochten vertellen aan de zwemmers, werd de strijd onderling nog veel groter. Zwemmers wisten hun tijden (bijna) niet en konden dus ook niet met elkaar vergelijken.

Op zaterdagmiddag mochten ook de minioren 1 en 2 de strijd aangaan in het zwembad. Zij zwommen deze clubkampioenschappen geen vlinderslag waardoor zij op de zaterdag 3 maal aan de start mochten verschijnen. Te beginnen met de 25 meter Rugcrawl. Deze werd in 2 series gewonnen door: jongens; Bram Wammes en bij de meisjes door Laura van der Wal.

Om ook deze zwemmers even op adem te laten komen zijn we verder gegaan met de Borstcrawl te beginnen bij minioren 3. In de 1ste serie tikte Tom Nijhuis als 1ste aan in een tijd van 49.53. De winnaar van dat programma was Carmen van der Laan, zij zwom in een tijd van 46.33 naar de eindstreep.

Na de 100 meter vrijeslag in de programma’s 23 en 24, jongens minioren 6 en later en meisjes junioren 1 en later, mochten de minioren 1 en 2 weer aan de start verschijnen voor de 25 meter vrijeslag.

In de pauze werden de verschillende bekers uitgereikt. De secondenvreter was dit jaar voor Lisette Wezenberg. Zij heeft vorig seizoen haar tijd zo goed verbetert dat zij het meeste percentage had. Op de 25m vrijeslag is zij namelijk 245% vooruit gegaan. 25 meter rug: 158% en de 25 meter schoolslag 153%. Dit maakte voor haar in totaal 185% verbetering.

Min2

De prestatiebeker mocht Raymond van Unen in ontvangst nemen. Ook Jari Hofsink mocht nog naar voren komen. Hij heeft van de KNZB een prestatie medaille gekregen. Hij behoort tot de top 10 van Nederland.

Na de pauze mochten we de wedstrijd nog afmaken met de schoolslag. Langzaam aan kon je merken dat laatste stukje energie vanuit de tenen werd gehaald. Maar ook dat laatst stukje energie zorgde ervoor dat de PR’s je om de oren vlogen. Op de 100 meters was Rinze Kroeze het snelst (1.35.62), bij de 50 meters was dit Sanne van’t Oever (57.53). Zij werd helaas gedist. Waardoor er bij de puntentelling 3 seconden bij op kwam. Bij de 25 meters was Laura van der Wal het sterkst met een tijd van 29.18.

De sterkste van de leeftijdscategorieën waren:

Laura van der Wal en Bram Wammes (Minioren 1 en 2), Carmen van der Laan en Jayden Vos (minioren 3), Senna Geerdink en Yanieck Frijstein (minioren 4), Milou ten Koppel en Rinze Kroeze (minioren 5, 6 en junioren 1)

 Verslag Recreanten

Bij de recreanten hadden we dit jaar een kleine groep deelnemers. Maar de strijd was er daar niet minder om.
De heren (Senioren-open) hadden een poule met 4 zwemmers. De uitblinker in deze poule was natuurlijk Klaas Kwakkel, hij zwom alle 4 de afstanden in fantastische tijden en werd later gehuldigd in de “buitengewone klasse”
De andere drie deelnemers verdeelde netjes de medailles: 1ste Tom de Lange, 2de Bob Potkamp en 3de Joop van Dijk.
Tom verbeterde zijn tijden in 3 van de 4 slagen, Bob had een mooie verbetering van zijn 50m vlinder en Joop verbeterde ook in 2 van de 4 afstanden.

Bij de Jeugd recreanten hadden we 3 deelnemers. Bij de dames (jeugd 11-15) dit jaar een debutant,  zwemster Kirstin v/d Beek zwom dit weekend voor het eerst een wedstrijd en zwom mooie tijden en mocht hiervoor de tweede plaats in ontvangst nemen. Nummer 1 was hier een oudgediende van de zwemafdeling Romy Bosman, zij liet zien het zwemmen nog niet verleerd te zijn!
Bij de heren (jeugd 11-15) was als vanouds Michiel Smit weer van de partij en zwom 1 mooie PR op de rugslag en krijgt hiervoor de gouden medaille omgehangen.

Recreanten

Voor alle uitslagen & klassementen –-> https://www.deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

Er zijn erg veel mooie foto’s gemaakt afgelopen weekend –-> https://plus.google.com/photos/103884074243406076310/albums/6071645042811163889?authkey=CJ7vvqPJ6-rTzAE & https://www.flickr.com/photos/127989223@N03/with/15379679329/

Dank aan alle zwemmers, ouders, fotografen, officials en vrijwilligers voor het geslaagde weekend!

 

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog