Geslaagde seizoensopening ZMC in Kampen

Geschreven op 28 september 2014

Geschreven door Joop van Dijk

De eerste zwemwedstrijd in het kader van het Zuyderzee masters circuit zit er weer op. We hadden met zwemclub Deltasteur de taak om deze seizoensopening te gaan organiseren. Dit nadat we er vorig seizoen niet in waren geslaagd om een wedstrijd te organiseren. Maanden geleden staken we de hoofden bij elkaar en werd de organisatie in gang gezet, deze keer moest het gaan lukken, we konden ons geen miskleun veroorloven. Rene Beens, Gerard Welten, Marinus Visscher en ondergetekende hebben er de schouders onder gezet, en met hulp van vele vrijwilligers op de dag zelf kunnen we zeggen: het is gelukt, we hebben een geslaagde wedstrijd neergezet.

En dan de wedstrijddag, die begon voor mij met broodjes smeren, soep verwarmen en koffie zetten drop ophalen de zakjes aan Ingrid overdragen die er mooie labeltjes aan vast maakte, vervolgens zorgen dat alles in het zwembad kwam, dankjewel Peter Heineke, Nadat de juryleden van koffie waren voorzien kon ik naar de start voor de 200 meter vrije slag. Ondanks het feit dat er geen voorbereiding was, liep het prima, net niet onder de 3.00 min, er blijft een uitdaging voor de volgende keer. Vervolgens terug naat het clubhonk van duikvereniging de Oester, opruimen, de lunch klaarzetten, waarbij Ingrid van Dijk-Meesters zo vriendelijk was om koffie en water te brengen. De pauze kwam, soep inscheppen en vervolgens na de pauze naar de start om eventjes 100 meter schoolslag te zwemmen, dat ging nog best lekker ook. Veel tijd om uit te puffen was er niet, hupsakee op weg naar de 50 meter vrij. Ff beuken naar de overkant, en dat zat er ok weer op. Zakjes drop ophalen en uitdelen aan de officials. Een welverdiende traktatie want zonder die mensen, …geen wedstrijd. Zelf heb ik een blauwe maandag het witte officialshirt gedragen, het was destijds niet mijn ding. Tijdens mijn eerste seizoen kreeg ik van de sr van dienst kritiek, dit omdat ik een meisje van 6 jaar, twee turfjes groot, niet een diskwalificatie verleende wegens een, volgens haar foutief uitgevoerd keerpunt. Ik hield bij hoog en laag vol dat het er prima uitzag. Nu oefen ik al dertig jaar op dat keerpunt, en beheers de techniek nog steeds niet, dus vond ik de poging van die zesjarige naar mijn maatstaven best wel aardig goed. Goed,..ik dwaal af. De officials die in Kampen actief waren deden hun werk met zichtbaar plezier. Veel oudgedienden aan het bad, o.a. mijn oud trainer Rouke Weyland, daarbij Henk Witvoet en Pieter van der Schaaf, en vele anderen.
Bij Deltasteur was er sprake van een record aantal deelnemende masters zwemmers, waaronder twee debutantes, een 62 jarige en een 20 jarig dame. Van hun, en de overige deelname kreeg ik weinig mee, ik heb nauwelijks aan het bad gestaan. Na mijn eigen starts weer terug naar het honk, waar Marinus gelukkig al had opgeruimd. Na de wedstrijd de officials uitgezwaaid, de spullen in Peters auto laden en afsluiten. Hierbij een ernstige tegenvaller, achter mij was het hek van het zwembad op slot gedaan. (sorry Joop, ….gw) Gekleed in zwembroek en regenjas moest ik via de Horstsingel terug. Al snel kwamen er meldingen dat zich in de nabijheid van het park een verkoper van schrijfbenodigdheden actief zou zijn. Ik wist me uit de voeten te maken voordat de Hermandad arriveerde. Binnengekomen kreeg ik van Gerrie Metselaar een biertje voor de schrik, en zo eindigde een druk, maar mooi dagje zwemmen.

 

29 Podiumplaatsen voor Deltasteur Masters
Geschreven door Margriet Leefers

Kampen – Zaterdag 27 september kwamen ruim 200 zwemmers en zwemsters van 20 jaar en ouder uit heel Nederland naar Kampen voor de 1e wedstrijd van het Zuyderzee Masters Circuit van seizoen 2014-2015. De 77-jarige Gregor Pompen uit Nijmegen was de oudste deelnemer. Zijn concurrent Nic Geers (76jr) uit Waddinxveen zwom op de 200m vrije slag een Nederlands Masters Record.
Deltasteur werd vertegenwoordigd door 19 Masterszwemmers, variërend in de leeftijd van 20 t/m 62 jaar. Zij zorgden voor 29 podiumplaatsen en 22 persoonlijke (langebaan) records. Met dank aan de inzet van vele vrijwilligers kijkt de organisatie tevreden terug op een zeer geslaagd evenement.

Leen Siebrand-Kalter (62jr) debuteerde in het thuisbad. Zij is enkele maanden geleden pas begonnen met de zwemsport en kwam in actie op de 50m schoolslag. Met een tijd van 1.07.48 behaalde zij een tweede plaats in de leeftijdscategorie D60+. Leeftijdgenote Janny van der Weide behaalde tweede plaatsen op de 50m vrije slag en 100m rugslag. Op de 200m vrije slag belandde ze net naast het podium.
Ciska Bats, Jannica Lieste, Herbert Steenstra en Sander de Velde behaalden geen podiumplaatsen, maar waren toch zeer succesvol door op alle afstanden een persoonlijk record te zwemmen.

Eerste plaatsen waren er voor: Sigrit Aarten (D20+, 100 en 200 rug), Jauke Hamstra (H25+, 50 school), Naomi Hofsink (D20+, 50 en 200 vrij), Tom de Lange (H20+, 50 school) en Rianne van Vegchelen (D30+, 100 rug). Tevens behaalden zowel de dames- als herenestafetteploeg een eerste plaats.
Tweede plaatsen waren er voor: Sigrit Aarten (D20+, 200 vrij), Jauke Hamstra (H25+, 50 vlinder en 50 vrij), Peter Heineke (H30+, 100 rug), Naomi Hofsink (D20+, 50 vlinder), Leen Siebrand-Kalter (D60+, 50 school), Janny van der Weide (D60+, 50 vrij en 100 rug) en Gerlinde van de Wetering (D25+, 100 school en 200 rug).
Derde plaatsen waren er voor: René Beens (H35+, 50 vrij), Fabiola Bosman (D35+, 50 school, 50 en 200 vrij), Joop van Dijk (H55+, 100 school, 50 en 200 vrij), Tom de Lange (H20+, 100 school), Cynthia Visscher (D25+, 50 vrij) en Gerlinde van de Wetering (D25+, 100 rug).

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog