Overijsselse Winter-Sprint kampioenschappen

Geschreven op 5 januari 2014

Na een winterstop van anderhalf week mochten een select groepje zwemmers zich alweer laten zien op de Overijsselse Winter- Sprintkampioenschappen in Hengelo. Deze werden gehouden op zaterdag 4 en zondag 5 januari. In totaal werden er 27 medailles bij elkaar gezwommen.

Gert Norg mocht namens Deltasteur ‘aftrappen’ op de zaterdagmiddag met de 100 meter schoolslag. Twee jaar geleden zwom op datzelfde kampioenschap, destijds in Nijverdal, zijn persoonlijke record van 1:09,23. Op voorhand legde Gert in voor een tijd onder de 1:10. Uiteindelijk verbaasde hij iedereen, inclusief zichzelf, met een tijd 1:08,17. De juryleden merkten alleen een lichte schokbeweging, van zijn armen, bij de start op. Dit betekende helaas een diskwalificatie, waardoor hij een gouden medaille in zijn leeftijdscategorie en tweede plaats in het allround klassement misliep. Ook zijn tijd van 1:08,17 blijft hierdoor niet staan, al met al een bittere pil. Toch wist Gert zich knap te herpakken op de 50 meter schoolslag. Ditmaal met geldige start, wist hij een tijd van 0:31,02 op de klokken te zetten. Dit betekende een persoonlijke record, gouden medaille in zijn leeftijdscategorie en een tweede plek in het allround klassement.Ondanks de valse start mag Gert terugkijken op een goede wedstrijd. Helemaal met de gedachte dat hij in staat is om ver binnen de 1:09 te zwemmen. Wellicht dat er zelfs een tijd van onder de 1:08 zit? De tijd zal het leren..

Na 3 weken ‘op het droge te hebben gelegen’ wegens een operatie, mocht Maaike Doornwaard afgelopen zaterdag eindelijk weer een duik nemen in het chloorwater. Na 3 weken afwezigheid zou je op voorhand verwachten dat het een lastige opgave wordt om in de buurt te blijven van je persoonlijke records. Niets bleek minder waar. Maaike keerde uiteindelijk huiswaarts met 6 medailles, waarvan een zilveren medaille op de 50 meter vlinderslag en 5 bronzen medailles op de 50 en 100 meter rugslag, 50 en 100 meter vrijeslag en 100 meter vlinderslag. Voor Maaike was het kampioenschap dus een mooie bevestiging dat er nog steeds een goede basis ligt. Dit beloofd veel goeds voor de komende maanden.

Jari Hofsink was in 2013 bijna niet te stoppen. Ondanks dat we nog maar enkele dagen in 2014 leven lijkt het erop dat hij deze lijn in 2014 gaat doortrekken. Met in totaal 8 medailles om zijn nek verliet hij het Twentebad. Op de 50 en 100 meter schoolslag, 50 en 100 meter rugslag, 100 meter wisselslag en 50 meter vrijeslag snelde hij als eerste naar de finish. Soms met gepaste afstand op zijn concurrenten. Op de 50 meter vlinderslag legde Jari beslag op de zilveren medaille, brons behaalde hij op de 100 meter vlinderslag.

We blijven nog even bij de jongens, want Mike Müller maakte een geslaagd debuut als eerstejaars Junior. Op zaterdag had Mike 3 afstanden op het programma staan, namelijk de 50 en 100 meter schoolslag en 50 meter vlinderslag. Bij alle drie de afstanden was hij uiteindelijk ook terug te vinden op het podium. Met de 100 meter schoolslag zwom hij een tijd van 1:27,73 wat goed was voor een zilveren medaille. Bij de 50 meter schoolslag liet hij zich de bronzen medaille omhangen. Mike sloot de zaterdag in stijl af op de 50 meter vlinderslag, waarbij hij zijn persoonlijke record van 0:37,20 liet aanscherpen tot 0:35,52. Een grote stap voor een 50 meter. De tijd was tevens goed voor een bronzen medaille.

Het koninginnennummer, de 100 meter vrijeslag bij de dames, blijft altijd een bijzondere afstand om te winnen. Naomi Hofsink deed dit in haar leeftijdsklasse met stijl, ze liet de nummer twee met ruim anderhalf seconde achter haar. Haar tijd van 1:00,45 was ook goed voor een tweede plaats in het allround klassement. Ook op de 50 meter vrijeslag liet Naomi zich kronen tot Overijssels kampioen in haar leeftijdsklasse en opnieuw een tweede plaats in het allround klassement. Op de 100 meter rugslag veroverde ze een zilveren medaille.

De overige medailles werden binnengehaald door Mirjam de Raad (1 x zilver op de 50 meter rugslag), Marleen Welten (2 x brons op de 50 meter en 100 meter schoolslag), Kevin van Dijk (2 x brons op de 50 meter vrijeslag en 50 meter rugslag) en Iris Riezebos (1 x brons op de 100 meter wisselslag).

Voor uitslagen en ranglijsten zie: https://deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

Voor de foto’s zie: https://deltasteur.nl/foto-album/nggallery/zwemen/winter-sprint-kampioenschappen-jan2014/page/1/

 • Sport inn Kampen
 • Marcels Kaaskraam
 • Carwash Kampen
 • Kamper Flora
 • Jaco Bouw
 • Lokhorst Autobedrijf
 • DEKA Kozijnen
 • Peppers unlimited IJsselmuiden
 • The ReadShop Kampen
 • Het Ponton Kampen
 • The Read Shop IJsselmuiden
 • Boogaard GWW
 • Bemog